Guatemala

Fakta

Statsskick
Republik
Yta
109 000 kvm
Huvudstad
Guatemala City
Religion
Katolicism, inhemska religioner
Invånare
13,7 miljoner
BNP/Invånare
3 430 US dollar (2014)
Språk
Spanska
UNDP/HDI
HDI ranking: 128 (2015) HDI index: 0.627
Ratificerade kärnkonventioner:
29, 87, 98, 100, 105, 111, 138, 182

Bakgrund

Historia

Landet har ända sedan den spanska erövringen styrts av landets etniska minoritet: ladinos, spanskättlingarna. Denna grupp har ägt monopol på att formulera landets lagar, språk, ekonomiska och nationella projekt.

Efter 36 års grymt inbördeskrig som lämnade efter sig 150 000 döda, 50 000 försvunna och cirka en miljon flyktingar, slöts 1996 ett fredsavtal där de olika ursprungsfolken, en majoritet av befolkningen, för första gången i Guatemalas historia fick rätt att delta i utformandet av sin egen och landets framtid.

Statsskick och politik

Landet är en republik där presidenten som sitter i fyra år är både stats- och regeringschef. Kongressen består av en kammare med 158 ledamöter, som också väljs på fyra år. 

2015 skakades landet av en omfattande korruptionsaffär som ledde till regeringens och till slut även presidentens avgång. Presidentvalet i slutet av året vanns av komikern Jimmy Morales från det konservativa partiet Nationella konvergensfronten. Morales har gjort en kort och snabb politisk karriär och var tidigare mest känd från en tv-serie där han spelade en misslyckad cowboy som blev president av misstag.

Ekonomi

Exportgrödor som kaffe, socker och bananer har varit ryggraden i ekonomin och jordbruket sysselsätter hälften av arbetskraften. Men de största näringsgrenarna är tjänster och handel där turismen upplevt en boom sedan inbördeskriget upphörde och drar nu in lika stora inkomster som den viktigaste exportgrödan, kaffe. 

Den fackliga situationen

Fackföreningsrörelsen är svag i Guatemala men har de senaste åren lyckats bli mer aktiv. Detta har dock lett till ökat våld mot fackligt aktiva och antelet mord på fackliga ledare har ökat.
Arbetsmarknadslagstiftningen ger löntagarna, inklusive offentliganställda, rätt att bilda och ansluta sig till fackföreningar som kan förhandla om kollektivavtal om de representerar över 25 procent av de anställda i företaget.
Arbetarna på bananplantager och inom sammansättningsindustrierna har de svåraste arbetsförhållandena.

Fackliga organisationer

Guatemalas fackföreningar, liksom de flesta folkliga organisationer, har länge utsatts för en systematisk förföljelse och andelen fackligt anslutna ligger kring två procent. De vanligaste brotten är massavskedanden, vägran att förhandla, mord av fackliga ledare, misshandel och utpressning.

Det finns tre IFS-anslutna centralorganisationer: Confederación de Unidad Sindical de Guatemala (CUSG), Coordinadora General de Trabajadores Guatemaltecos (CGTG) och Unión Sindical de Trabajadores de Guatemala (UNSITRAGUA).

Världsfackets rättighetsindex
1
2
3
4
5
5+
5 - Obefintlig garanti för fackliga rättigheter
Läs mer
5 - Världsfacket ITUC:s Global Rights Index rankar världens sämsta länder att arbeta i. Indexet omfattar 142 länder som rankas på en skala mellan 1 och 5. Betyg 1 är bäst och 5 är sämst. Rankingen baseras på graden av respekt för de mänskliga rättigheterna i arbetslivet. 5 betyder ingen garanti för rättigheter.