Honduras

Fakta

Statsskick
Republik
Yta
112 492 kvm
Huvudstad
Tegucigalpa
Religion
Katolicism
Invånare
9,4 miljoner
BNP/Invånare
2 480 US dollar (2017)
Språk
Spanska
UNDP/HDI
133 (2017) HDI index: 0.617
Ratificerade kärnkonventioner:
29, 87, 98, 100, 105, 111, 138, 182

Arbetsmarknad: 

Honduras är ett av de fattigaste och mest skuldsatta länderna på kontinenten. Ekonomin bygger på fruktexport och textilproduktion i skattefria zoner. De pengar som honduraner som arbetar i USA skickar hem till sina familjer har mer än fördubblats de senaste åren och motsvarar nu en femtedel av landets BNP.

Den fackliga situationen: 

För att bilda en fackförening krävs minst 30 personer och det får bara finnas en organisation per företag eller institution. Offentliganställda får bilda fackföreningar men statstjänstemän får inte förhandla om kollektivavtal.
Anställda i statliga företag måste varsla sex månader i förväg och få regeringens godkännande innan de kan strejka. Statstjänstemän får inte strejka. Det eskalerande våldet drabbar även fackföreningsfolk och ledare för lantarbetare och den fackliga organiseringen motarbetas systematiskt.

Fackliga organisationer: 

När fackföreningsrörelsen växte i styrka på 50-talet skapade regeringen en rad parallella fackförbund, ”köpte” flera av de nationella ledarna och lyckades splittra rörelsen. De fackliga organisationerna är fortfarande svaga och splittrade. Drygt sju procent av arbetstagarna är organiserade, lärarfacket och vårdförbundet är de starkaste fackliga organisationerna.

Tre centralorganisationer är anslutna till IFS: Confederación Unitaria de Trabajadores de Honduras (CUTH), Confederación de Trabajadores de Honduras (CTH) och Central General de Trabajadores (CGT).

Senast uppdaterad: 

Uppdaterad februari 2018
Johan Schmidt

För mer information, skriv till info@uniontounion.org

Världsfackets rättighetsindex
1
2
3
4
5
5+
5 - Obefintlig garanti för fackliga rättigheter
Läs mer
5 - Världsfacket ITUC:s Global Rights Index rankar världens sämsta länder att arbeta i. Indexet omfattar 142 länder som rankas på en skala mellan 1 och 5. Betyg 1 är bäst och 5 är sämst. Rankingen baseras på graden av respekt för de mänskliga rättigheterna i arbetslivet. 5 betyder ingen garanti för rättigheter.