Iran

Iran är en islamistisk republik i Mellanöstern. Fram till 1935 kallades landet för Persien. Landets islamistiska domstolar accepterar inte självständiga fackföreningar. Vid flera tillfällen har fackliga aktivister arresterats, fängslats och hotats i Iran.

Fakta

Statsskick
Islamisk republik
Yta
1 648 miljoner kvadratkilometer
Huvudstad
Teheran
Religion
98 procent av befolkningen är muslimer och 89 procent är shiamuslimer
Invånare
82 miljoner
BNP/Invånare
19 300 US-dollar
Språk
Persiska, turkiska, kurdiska med flera minoritetsspråk
UNDP/HDI
Rangordning 69, index 0,774
Ratificerade kärnkonventioner:
29, 100, 105, 111 och 182

Den fackliga situationen: 

På arbetsplatserna finns så kallade ”islamiska råd” som tillhör centralorganisationen ”Arbetarnas hus”. Denna rörelses uppgift är i första hand att understödja den islamiska kulturen.

Strejkrätten är strypt, trots det finns flera uppgifter om ett ökat antal strejker och demonstrationer. Förutom den statskontrollerade fackföreningsrörelsen finns en iransk facklig centralorganisation som verkar i exil från Frankrike som är ansluten till den kommunistiska internationalen. Vid flera tillfällen har fackliga aktivister arresterats, fängslats och hotats. Särskilt farligt är det att vara aktiv i oberoende fackliga organisationer som försöker att upprätthålla sitt oberoende från staten. En sådan är Fackföreningen för Tehrans busschaffuörer. Ledaren för den organisationen, Mansour Osanloo, har suttit i fängelse i flera omgångar. 

Vad den islamistiska regimen framför allt fruktar är att fackliga aktivister ska samverka med studenter, vänsterradikala grupper och företrädare för nationella minoriteter (som araber, kurder och balucher). En sådan samordning skulle på allvar kunna utmana makten i Tehran.

Internationella fackliga samorganisationen (IFS) bevakar utvecklingen i Iran och har i flera uttalanden protesterat mot övergreppen. I Sverige har bland annat Transportarbetareförbundet jobbat aktivt för att få fackliga iranska aktivister frisläppta. Under hösten 2015 arrangerade Svenska Transportarbetareförbundet möten med en iransk forskare om de fackliga villkoren i landet.

Fackliga organisationer: 

Den finns flera oberoende förbund inom olika branscher, däribland Saquez Bakery Workers’ Association.

Historia: 

Redan 1906 fick Iran en relativt modern grundlag som brukar betraktas som mellanösterns första demokratiska. Premiärministern Mohammad Mossadeq avsattes dock i en statskupp 1953. Irans monark, shahen, tog över makten. Det inledde en period av hård diktatur där all opposition slogs ner. Shaen störtades i ett folkligt uppror 1979. I den maktkamp som uppkom segrade islamistiska krafter som införde en ny diktatur, formellt sett kom landet att kallas för en islamisk republik. Många människor har flytt landet, en del av dessa har sökt sig till Sverige.

Statsskick och politik: 

Det iranska parlamentet har en begränsad makt. Presidenten fungerar både som statschef och regeringschef och stoppa parlamentet från att stifta lagar.

I juni 2009 vann Mahmoud Ahmadinejad presidentvalet. Enligt många källor var den egentliga vinnaren av presidentvalet Mir-Hossein Mousavi. Anklagelserna om valfusk ledde till omfattande folkliga protester som skoningslöst slogs ned av regimen. 

I augusti 2013 valdes Hasan Ruhani till ny president. Han betraktas som en moderat kraft som bland annat betonar rättigheterna för etniska minoriteter. Däremot finns inga tecken på att han skulle vara mer tolerant än sina föregångare i synen på facklig verksamhet.

Ekonomi: 

Landets ekonomi bygger på de rika oljetillgångarna som ägs och kontrolleras av staten. Omkring 90 procent av landets export består av olja. Iran är OPEC:s största oljeproducent efter Saudiarabien.

Senast uppdaterad: 

2017 av Mats Wingborg

Världsfackets rättighetsindex
1
2
3
4
5
5+
5 - Obefintlig garanti för fackliga rättigheter
Läs mer
5 - Världsfacket ITUC:s Global Rights Index rankar världens sämsta länder att arbeta i. Indexet omfattar 142 länder som rankas på en skala mellan 1 och 5. Betyg 1 är bäst och 5 är sämst. Rankingen baseras på graden av respekt för de mänskliga rättigheterna i arbetslivet. 5 betyder ingen garanti för rättigheter.