Kazakstan

Sedan självständigheten 1991 har sammansättningen av Kazakstans befolkning ändrats. Många ryssar har lämnat landet, vilket lett till att kazakerna numera utgör en majoritet. Landets yta är sex gånger så stor som Sveriges, men hyser endast 18 miljoner invånare. De väldiga vidderna utnyttjades under flera årtionden av Sovjetunionen för kärnvapentester. Den radioaktiva strålningen har skadat människor i ett stort område kring Semipalatinsk, där flera samhällen har avfolkats på grund av leukemi och missbildningar. Enligt statistiken i Kazakstan beräknas en miljon människor ha skadats av kärnvapensprängningarna.

Fakta

Statsskick
Republik
Yta
2 699 700 kvadratkilometer
Huvudstad
Astana
Religion
Drygt 70 procent är muslimer, därutöver finns många ortodoxt kristna.
Invånare
18,5 miljoner
BNP/Invånare
25 200 US-dollar
Språk
Kazakiska är officiellt språk och talas av 75 procent av befolkningen, ryska används i affärsvärlden.
UNDP/HDI
0,794, ranking 56
Ratificerade kärnkonventioner:
87, 98, 29, 105, 100, 111, 138 och 182

Den fackliga situationen: 

Våren 2017 dömdes Nurbek Kushekbaev, ordförande ITUCK, till 2,5 års fängelse. Han anklagas för att utlyst en lönestrejk. Den internationella fackföreningsrörelsen har protesterat mot domen och mot den antifackliga repressionen i landet.

Fackliga organisationer: 

I Kazakstan finns både en gammal fackföreningsstruktur och en ny oberoende fackföreningsrörelse. Den gamla rörelsen har inte påverkats nämnvärt av de politiska förändringarna under de senaste fem åren och fungerar i realiteten som en del av statsapparaten.

Den oberoende fackliga rörelsen Independent består av Trade Union Centre of Kazakhstan, ITUCK, och gruvfacket Independent Mineworkers Trade Union, IMTU. ITUCK organiserar bland annat gasarbetare och anställda inom tillverkningsindustri.

Historia: 

Efter Sovjetunionens kollaps 1991 blev Kazakstan ett självständigt land. Kazakstan blev en Sovjetrepublik 1936. Tidigare har det både varit en del av det ryska riket, ett ryskt protektorat och ett självständigt land. Kazakerna är i huvudsak muslimer och språket är besläktat med turkiskan. I dagens Kazakstan lever också många inflyttade ryssar.

Statsskick och politik: 

Kazakstan är en republik. Landets president Nursultan Nazarbajev har en avgörande makt och styr landet med järnhand. Han har varit president sedan 1991 och genomfört en rad kontroversiella beslut, som att flytta huvudstaden från Almaty till Astana, där han låtit bygga påkostade palats åt statseliten.

Ekonomi: 

Den ekonomiska utvecklingen i Kazakstan har varit snabb. I Kaspiska havet finns stora fyndigheter av petroleum och gas som gett landet stora inkomster. Det sjunkande oljepriset under senare år har emellertid lett till en viss dämpning av den ekonomiska utvecklingen. Korruptionen i landet är också omfattande och en hel del av statsinkomsterna har använts för lyxprojekt i huvudstaden Astana.

Senast uppdaterad: 

2017 av Mats Wingborg
För mer info kontakta info@uniontounion.org.

Världsfackets rättighetsindex
1
2
3
4
5
5+
5 - Obefintlig garanti för fackliga rättigheter
Läs mer
5 - Världsfacket ITUC:s Global Rights Index rankar världens sämsta länder att arbeta i. Indexet omfattar 142 länder som rankas på en skala mellan 1 och 5. Betyg 1 är bäst och 5 är sämst. Rankingen baseras på graden av respekt för de mänskliga rättigheterna i arbetslivet. 5 betyder ingen garanti för rättigheter.