Kazakstan

Sedan självständigheten 1991 har sammansättningen av Kazakstans befolkning ändrats. Många ryssar har lämnat landet, vilket lett till att kazakerna numera utgör en majoritet. Landets yta är sex gånger så stor som Sveriges, men hyser endast 18 miljoner invånare. De väldiga vidderna utnyttjades under flera årtionden av Sovjetunionen för kärnvapentester. Den radioaktiva strålningen har skadat människor i ett stort område kring Semipalatinsk, där flera samhällen har avfolkats på grund av leukemi och missbildningar. Enligt statistiken i Kazakstan beräknas en miljon människor ha skadats av kärnvapensprängningarna.

Historia

Efter Sovjetunionens kollaps 1991 blev Kazakstan ett självständigt land. Kazakstan blev en Sovjetrepublik 1936. Tidigare har det både varit en del av det ryska riket, ett ryskt protektorat och ett självständigt land. Kazakerna är i huvudsak muslimer och språket är besläktat med turkiskan. I dagens Kazakstan lever också många inflyttade ryssar.

Statsskick och politik

Kazakstan är en republik. Landets president Nursultan Nazarbajev har en avgörande makt och styr landet med järnhand. Han har varit president sedan 1991 och genomfört en rad kontroversiella beslut, som att flytta huvudstaden från Almaty till Astana, där han låtit bygga påkostade palats åt statseliten.

Ekonomi

Den ekonomiska utvecklingen i Kazakstan har varit snabb. I Kaspiska havet finns stora fyndigheter av petroleum och gas som gett landet stora inkomster. Det sjunkande oljepriset under senare år har emellertid lett till en viss dämpning av den ekonomiska utvecklingen. Korruptionen i landet är också omfattande och en hel del av statsinkomsterna har använts för lyxprojekt i huvudstaden Astana. 

Fackliga organisationer

I Kazakstan finns både en gammal fackföreningsstruktur och en ny oberoende fackföreningsrörelse. Den gamla rörelsen har inte påverkats nämnvärt av de politiska förändringarna under de senaste fem åren och fungerar i realiteten som en del av statsapparaten.

Den oberoende fackliga rörelsen Independent består av Trade Union Centre of Kazakhstan, ITUCK, och gruvfacket Independent Mineworkers Trade Union, IMTU. ITUCK organiserar bland annat gasarbetare och anställda inom tillverkningsindustri.

Våren 2017 dömdes Nurbek Kushekbaev, ordförande ITUCK, till 2,5 års fängelse. Han anklagas för att utlyst en lönestrejk. Den internationella fackföreningsrörelsen har protesterat mot domen och mot den antifackliga repressionen i landet.

Uppdaterad 2017
Mats Wingborg