Liberia

Liberia har aldrig varit koloniserat. Landet är rikt på naturtillgångar men inbördeskriget i mer än ett decennium fram till 2003 ödelade ekonomin. Fackföreningsrörelsen har börjat hämta sig efter kriget. Det finns en facklig centralorganisation, Liberia Labour Congress som är ansluten till Internationella Fackliga Samorganisationen, IFS.

Historia

Staten Liberia grundades 1847 av befriade slavar som återvände från USA. Liberia har traditionellt haft starka band med USA. Ättlingarna till de frigivna slavarna har utgjort en härskande överklass.

1989 utbröt inbördeskrig som med vissa avbrott pågick till 2003 då president Charles Taylor tvingades lämna makten. 2012 dömdes han av Internationella domstolen i Haag till 50 års fängelse för bl.a. krigsbrott.

Statsskick och politik

Efter inbördeskriget kunde presidentval hållas 2005. Ellen Johnson-Sirleaf, som tidigare arbetat för Världsbanken, segrade. Hon är den första kvinna som blivit vald till president i Afrika. 2011 tilldelades fredsaktivisten Leymah Gbowee och president Sirleaf Nobels fredspris, några veckor innan Ellen Johnson-Sirleaf återvaldes. I parlamentsvalet samma år blev presidentens parti Unity party störst, dock utan att få egen majoritet.

2012 lämnade Gbowee posten som ordförande i Sannings- och försoningskommissionen i protest mot att presidenten utsett tre av sina söner till höga poster. Korruptionsanklagelser har underminerat förtroendet för presidenten.

I juni 2016 lämnade FN-styrkan Liberia då armén asågs klara uppgiften. bevakningen. 

Ekonomi

Under president Tubmans (1943–71) utvecklades en mycket liberal ekonomi. Det ledde bl.a. till att landet fick en av världens största handelsflottor ("segla under Liberiaflagg") och till etableringen av LAMCO, det svensk-amerikansk-liberianska gruvbolaget som bröt järnmalm till inbördesstriderna började i slutet av 80-talet. Nu har företaget ArcelorMittal återupptagit järnmalmsbrytningen.

Liberia är rikt på naturtillgångar med skog, guld, järnmalm, diamanter och gummi. Innan inbördeskriget bröt ut hade landet överskott i sin handelsbalans. Ekonomin har växt stadigt med ca 6% per år, men ebolaepidemin innebar ett avbräck också för ekonomin 2014-15. Enligt WHO avled 4 100 personer i sjukdomen.

2016 invigdes ett stort vattenkraftverk som ska förbättra elförsörjningen.

Den fackliga situationen

Lantarbetarförbundet är det bäst organiserade och mest aktiva facket. Kollektivavtal finns för vissa grupper bl.a. vid Firestone – världens största gummiplantage och ArcelorMittal. Anställda i statliga företag har inte rätt till kollektivavtal. Barnarbete är vanligt.

Strejker förekommer. Efter en strejk i samband med Ebolaepidemin avskedade regeringen 22 fackliga ledare. 20 återanställdes men inte generalsekreteraren för Liberia Labour Congress och ordföranden i hälsofacket. De har trots många fackliga aktioner och protester från bl.a. Internationella Fackliga Samorganisationen, IFS inte återanställts. 2016 genomfördes många protestaktioner mot nedskärningar och privatisering inom utbildningssektorn.

Fackliga organisationer

2008 gick de två centralorganisationerna Congress of National Trade Unions of Liberia, CONATUL och Liberian Federation of Labour Unions, LFLU samman och bildade Liberia Labour Congress, LLC. Organisationen har 42 000 medlemmar och är sedan 2009 anslutet till IFS.

Uppdaterad januari 2017: Kjell Kampe

För mer information: info@uniontounion.org