Mali

Ökenlandet Mali i Västafrika är ett land med rika kulturella traditioner. Mali som blev självständigt från Frankrike 1960 är politiskt instabilt med motsättningar mellan olika folkgrupper. Landet är ett av världens allra fattigaste. Den fackliga centralorganisationen har varit en viktig faktor i den demokratiska utvecklingen.

Bakgrund

Historia

På medeltiden var ökenstaden Timbuktu en av den muslimska världens viktigaste lärdomsmetropoler. Malis första president, Mobido Keita, försökte skapa en socialistisk stat. 1968 tog militären makten i en kupp och inte förrän 1990 kom en demokratiseringsprocess igång efter folkliga protester. 1992 kunde till sist en demokratiskt vald regering tillträda.

Statsskick och politik

2012 genomfördes en ny militärkupp. Det skedde efter en tid av oroligheter och nya uppror i norr där två organisationer dominerade av tuareger; den sekulära organisationen MNLA och Ansar al-Din, en Al Qaida närstående islamistisk grupp, gjort uppror. Hela norra Mali kontrollerades 2012-2013 av islamistiska rebeller som utropade en egen stat i april 2012 med en regim som påminde om talibanernas styre i Afghanistan. När Ansar al-Din i januari 2013 närmade sig Bamako ingrep Frankrike med trupper som tillsammans med militären och MNLA snabbt kunde återerövra större delen av norra Mali. En FN-styrka med bl.a. svenskt deltagande finns nu i landet. Lägetär fortsatt mycket instabilt och terroristattacker har förekommit vid flera tillfällen 2015, bl.a. mot ett hotell i Bamako.

I augusti 2013 kunde val presidentval genomföras. De förre premiärministern Booubacar Keita segrade och hans parti, Rassemblement pour le Mali, RPM, blev också största parti i parlamentsvalet.

Ekonomi

Mali består till två tredjedelar av öken. Trots ekonomiska reformer har Mali förblivit ett av världens fattigaste och mest biståndsberoende länder. Längs floderna (Niger och Senegal) produceras bomull och kött som ger exportinkomster. Mali drabbas med jämna mellanrum hårt av torka och gräshoppor. Landet är rikt på mineraler, men utvinningen sker i mycket liten skala. Andelen barn som går i skola har ökat, men barnarbete är fortfarande mycket vanligt. 

Den fackliga situationen

Förhandlingar mellan fackföreningar och privata arbetsgivare förekommer huvudsakligen direkt på arbetsplatserna, men regeringen och centralorganisationen för regelbundna förhandlingar. Förhandlingsklimatet har dock blivit kärvare och kränkningar av fackliga rättigheter är vanliga. Strejker förekommer relativt ofta. 2015 strejkade bl.a. renhållningsarbetare och gruvarbetare.

Fackliga organisationer

Union Nationale des Travailleurs du Mali, UNTM var fram till 1998 den enda fackliga centralorganisationen. UNTM har spelat och spelar en avgörande roll för landets demokratisering och utveckling.

Conféderation Syndicale des Travailleurs du Mali, CSTM, har sina flesta medlemmar inom den privata arbetsmarknaden och har samarbetsavtal med flera av de fristående fackbunden, bl.a. det stora lärarförbundet.

Världsfackets rättighetsindex
1
2
3
4
5
5+
3 - Trade rights index 3 short
Läs mer
3 - Världsfacket ITUC:s Global Rights Index rankar världens sämsta länder att arbeta i. Indexet omfattar 142 länder som rankas på en skala mellan 1 och 5. Betyg 1 är bäst och 5 är sämst. Rankingen baseras på graden av respekt för de mänskliga rättigheterna i arbetslivet. 3 betyder att det sker regelbundna kränkningar.