Mali

Ökenlandet Mali i Västafrika är ett land med rika kulturella traditioner. Mali som blev självständigt från Frankrike 1960 är politiskt instabilt med motsättningar mellan olika folkgrupper. Landet är ett av världens allra fattigaste. Den fackliga centralorganisationen har varit en viktig faktor i den demokratiska utvecklingen.

Fakta

Statsskick
Republik, enhetsstat
Yta
1 240 192 km²
Huvudstad
Bamako
Religion
ca 75% Islam (sunni), traditionella afrikanska religioner
Invånare
16,9 miljoner
BNP/Invånare
1 510 US-dollar
Språk
Franska officiellt språk
UNDP/HDI
Rangordning: 179 Index: 0,419
Ratificerade kärnkonventioner:
29, 87, 98, 100, 105, 111, 138, 182 (samtliga)

Den fackliga situationen: 

Förhandlingar mellan fackföreningar och privata arbetsgivare förekommer huvudsakligen direkt på arbetsplatserna, men regeringen och centralorganisationen för regelbundna förhandlingar. Förhandlingsklimatet har dock blivit kärvare och kränkningar av fackliga rättigheter är vanliga. Strejker förekommer relativt ofta. 2017 strejkade bl.a. sjukhuspersonal, bankanställda och gruvarbetare.

Fackliga organisationer: 

Union Nationale des Travailleurs du Mali, UNTM var fram till 1998 den enda fackliga centralorganisationen. UNTM med 130 000 medlemmar i 14 förbund har spelat och spelar en avgörande roll för landets demokratisering och utveckling.

Conféderation Syndicale des Travailleurs du Mali, CSTM,  (franska) har de flesta av sina 16 000  medlemmar i 15 förbund inom den privata arbetsmarknaden och har samarbetsavtal med flera av de fristående fackbunden, bl.a. det stora lärarförbundet.

Båda organisationerna är anslutna till Världsfacket, ITUC och Organization of African Trade Union Unity, OATUU.

Historia: 

På medeltiden var ökenstaden Timbuktu en av den muslimska världens viktigaste lärdomsmetropoler. Malis första president, Mobido Keita, försökte skapa en socialistisk stat. 1968 tog militären makten i en kupp och inte förrän 1990 kom en demokratiseringsprocess igång efter folkliga protester. 1992 kunde till sist en demokratiskt vald regering tillträda.

Statsskick och politik: 

2012 genomfördes en ny militärkupp. Det skedde efter en tid av oroligheter och nya uppror i norr där två organisationer dominerade av tuareger; den sekulära organisationen MNLA och Ansar al-Din, en Al Qaida närstående islamistisk grupp, gjort uppror. Hela norra Mali kontrollerades 2012-2013 av islamistiska rebeller som utropade en egen stat. När Ansar al-Din  2013 närmade sig Bamako ingrep Frankrike med trupper som tillsammans med militären och MNLA snabbt kunde återerövra större delen av norra Mali. I augusti 2013 kunde presidentval genomföras. De förre premiärministern Boubacar Keita segrade och hans parti, Rassemblement pour le Mali, RPM, blev också största parti i parlamentsvalet.

Trots ett fredsavtal från 2015 är läget fortsatt instabilt och terroristattacker förekommer. En FN-styrka med bl.a. svenskt deltagande finns nu i landet, liksom en regional styrka från fem Sahelstater som inrättades 2017. Även den får stöd från FN. I juni 2017 släpptes svenske Johan Gustafsson som hållits som gisslan sedan 2011.

Ekonomi: 

Mali består till två tredjedelar av öken. Trots ekonomiska reformer har Mali förblivit ett av världens fattigaste och mest biståndsberoende länder. Längs floderna (Niger och Senegal) produceras bomull och kött som ger exportinkomster. Mali drabbas med jämna mellanrum hårt av torka och gräshoppor. Landet är rikt på mineraler, men utvinningen sker i mycket liten skala. Andelen barn som går i skola har ökat, men barnarbete är fortfarande mycket vanligt. 

Senast uppdaterad: 

Januari 2018 av Kjell Kampe.
För mer info kontakta info@uniontounion.org.

Världsfackets rättighetsindex
1
2
3
4
5
5+
3 - Trade rights index 3 short
Läs mer
3 - Världsfacket ITUC:s Global Rights Index rankar världens sämsta länder att arbeta i. Indexet omfattar 142 länder som rankas på en skala mellan 1 och 5. Betyg 1 är bäst och 5 är sämst. Rankingen baseras på graden av respekt för de mänskliga rättigheterna i arbetslivet. 3 betyder att det sker regelbundna kränkningar.