Nyhetsarkiv

Agera för internationell konvention mot könsbaserat våld och trakasserier i arbetslivet!

Union to Union och den globala fackliga rörelsen är med i kampen för att minska våldet mot kvinnor i världen, inte minst på arbetsplatserna. Den 25 november uppmärksammar vi den internationella dagen mot våld mot kvinnor. Vi uppmanar alla fackliga medlemmar att ansluta sig till världsfackets kampanj för en internationell konvention mot trakasserier och våld i arbetslivet.

Vägen till ett bättre arbetsliv – ny film tittar bakåt för att se framåt

Union to Union lanserar ytterligare en film, om poängen med fackligt utvecklingssamarbete. Filmen väver samman Sveriges fackliga historia med dagens arbetsvillkor, i länder med utbredd fattigdom. Budskapet i vår nya informationsfilm är tydligt: ”Tillsammans med fackförbund för demokrati, en rättvis fördelning av makt och resurser och hållbar utveckling”.

Gör fackens solidaritetsarbete mer känt!

I fyrtio år har facken gjort ett fantastiskt solidaritetsarbete med biståndsmedel. Men det är i stort sett okänt, trots att åtta av tio förtroendevalda tycker att förbundens internationella arbete är viktigt, visar studier. Detta måste ändras, skriver Kristina Henschen, chef för den fackliga biståndsorganisationen Union to Union.

"Vi är som en stor familj"

Låg lön och otrygga jobb. Så ser vardagen ut för musiker i Malawi. I höst har de svenska och malawiska musikerförbunden arrangerat en facklig utbildning, med gott resultat.
– Nu talar vi med en gemensam röst, säger Martha Pingasa, vice ordförande för det malawiska musikerförbundet.

En textilarbetares verklighet

De senaste 30 åren har svenskarnas textilkonsumtion nästan fördubblats och med snabba trender, pressade priser och allt fler plagg i garderoben. Med det följer miljöproblem och dåliga arbetsvillkor. På årets Mänskliga Rättighets-dagar i Jönköping, 9-11 november, belyser därför Union to Union problemen med utvecklingen inom textilindustrin genom den interaktiva textilfabriken ”sy för livet” där man får testa på livet som en Kambodjansk textilarbetare.

Kafalasystemet på väg att försvinna

Arbetsförhållandena för migrantarbetare i Qatar har varit i fokus sedan det stod klart att landet skulle arrangera fotbolls-VM 2022. Landet är världens rikaste land (per capita) och satsar stora summor pengar på att bygga arenor och infrastruktur inför mästerskapet.

Från linjär till cirkulär ekonomi

Cirkulär ekonomi – så hänger det ihop med Agenda 2030 och FN:s globala mål för hållbar utveckling. Det var ämnet på kvällsseminariet Café Världen häromveckan. Arrangören TCO Stockholms län får informationsbidrag av Union to Union för att uppmärksamma fackliga frågor ur ett globalt perspektiv.

Union to Union fyller 40 stolta år

Union to Union bildades 1977 och firar 40 år av internationell solidaritet.
Vi kan tillsammans med LO, TCO och Saco, och alla våra partners världen över, se tillbaka på fyra årtionden av viktiga och stolta solidaritetshandlingar.
Men hur vår organisation egentligen skulle bildas, var ingen självklarhet, då för 40 år sedan.

Sidor