Syrien

Syrien är en diktatur som sedan 1963 styrs med järnhand av Baathpartiet och den regerande al-Assad familjen. Demokratirörelsens revolt under den arabiska våren 2011 började fredligt men möttes av massiv brutalitet från regeringen. Idag har konflikten övergått i ett blodigt inbördeskrig mellan regeringens styrkor och flera olika rebellgrupper som vill störta president Bashar al-Assads regim.

Den fackliga situationen

Fackliga rättigheter existerar inte och alla fackföbund måste ingå i den regeringskontrollerade centralorganisationen GFTU – General Federation of Trade Unions (GFTU). Arbetslagstiftningen är också vagt formulerad och tillåter arbetsgivare att avskeda anställda på lösa grunder.

GFTU kallar sig formellt en oberoende organisation men finansieras av regeringen och har starka band till det styrande Baathpartiet. Arbetsmarknadsdepartementet har till och med rätt att bestämma över fackföreningsrörelsens ekonomi. GFTU har laglig rätt att upplösa lokala fackliga organisationer som inte inrättar sig i den fastslagna fackliga strukturen. 

I inledningen av revolten 2011 organiserade oppositionen en rad stora strejker i protest mot regimens våld som organiserades helt utanför de regeringskontrollerade fackförbunden.

 

 

Uppdaterad juli 2014

För mer information, kontakta:
info@uniontounion.org