Tadzjikistan

Tadzjikistan har härjats av ett förödande inbördeskrig som lett till tiotusentals döda och stora flyktingströmmar. Nu råder fred i landet, men infrastrukturen är skadad. Tadzjikistan är Centralasiens fattigaste stat. De fackliga organisationerna är svaga.

Fakta

Statsskick
Republik
Yta
143 000 kvadratkilometer
Huvudstad
Dushanbe
Religion
Sunnimuslimer 85 procent, shiamuslimer 5 procent
Invånare
8,4 miljoner
BNP/Invånare
3000 US-dollar
Språk
Tadzjik är officiellt språk, därutöver talar många ryska
UNDP/HDI
Rangordning: 129, Index: 0,627
Ratificerade kärnkonventioner:
29, 87, 98, 100, 105, 111, 138 och 182

Den fackliga situationen: 

Det finns ingen oberoende fackföreningsrörelse i landet och det som fanns av gamla fackliga strukturer har lidit svår skada av det tidigare inbördeskriget. Den statligt kontrollerade fackföreningsrörelsen är ansluten till Allmänna Konfederationen av fackföreningar, VKP.

Historia: 

Stalin separerade Tadjikistan från den dåvarande delrepubliken Uzbekistan 1929 i syfte att kväsa ett lokalt uppror. Efter Sovjetunionens sammanbrott 1991 blev Tadjikistan en självständig stat.

Mellan 1992 och 1997 pågick ett inbördeskrig i landet mellan regeringsstyrkor och en muslimsk gerilla. Omkring 50 000 personer dog i kriget och många flydde till Afghanistan. Fredsfördraget 1997 innebar slutet på ett inbördeskrig. 

1999 tog fredsprocessen ett nytt steg när den högsta domstolen tog bort förbudet mot politisk opposition. Därmed legaliserades också det stora oppositionspartiet UTO (United Tajik Opposition).

Befolkningsmässigt är landet splittrat. 60 procent är tadzjiker, men det finns också stora grupper av uzbeker och ryssar. Medan övriga centralasiatiska folkgrupper talar turkiska språk, talar tadzjikerna ett persiskt språk, därigenom finns en kulturell kontaktpunkt med Iran.

Statsskick och politik: 

Tadjikistan är en republik. Landets president Imamali Rahmonov har goda relationer med Ryssland och stora ryska trupper finns i Tadzjikistan nära gränsen mot Afghanistan.

Ekonomi: 

Mellan 80 och 90 procent av befolkningen lever under fattigdomsstrecket. Befolkningstillväxten är den högsta i det forna Sovjetunionen. Höga berg upptar 90 procent av landytan, några på över 7 000 meter. Jorbruket är den viktigaste näringsgrenen, men endast sju procent av landytan är uppodlad. I den södra provinsen Kurghan Thube finns de bomullsodlingar som tillsammans med aluminiumbrytningarna svarar för huvuddelen av exporten. I landet finns också stora tillgångar av silver, guld, uran och volfram.

Senast uppdaterad: 

2017 av Mats Wingborg.
För mer info kontakta info@uniontounion.org.