2017-09-22

Världsfackets ledare till årets bokmässa

I år har Union to Union aktivistiskt fokus på bokmässan, med världsfackets ledare Sharan Burrow som exklusiv gäst. Sharan Burrow debatterar det växande behovet av facklig organisering i flera av Union to Unions seminarier. Vi samarbetar också med det omtalade nätverket #jagärhär och författaren Helena Thorfinn debatterar bästa vägen till ett jämlikt samhälle tillsammans med svenska fackliga företrädare. Dessutom har vi en stressig syfabrik i montern – testa och se om du klarar hetsen i textilindustrin!

Union to Union har tagit ställning och är med på årets Bok- och biblioteksmässa på Svenska mässan i Göteborg från den 28 september till den 1 oktober. Union to Union väljer att ta debatten om demokrati, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter på plats och inte låta anti-demokratiska krafter hålla oss borta från detta viktiga debattforum. Vi diskuterar motstånd, civilkurage och engagemang i våra seminarier, och visar hur viktigt det är att stå upp för solidariteten. Vi vill väcka frågan om hur vi tillsammans arbetar effektivt mot angreppen på det civila samhället.

Fyra spännande seminarier

Under torsdagen och fredagen bjuder vi på flera seminarier, liksom en live podd-inspelning tillsammans med Lärarnas Riksförbund. Sammanlagt har vi i år satsat på fyra seminarier, och vi samarbetar bland annat med fackförbundet Vision, Akademikerförbundet SSR, Diakonia och Östgruppen.

Under torsdagen går det att på Internationella scenen lyssna på bland annat seminariet ”Angreppen på civilsamhället – en global utmaning!”. Här ska Konstantin Baranov, som arbetar för mänskliga rättigheter i Ryssland, Belarus och Ukraina, diskutera motstånd och aktivism med världsfackets ledare Sharan Barrow, som Union to union bjudit in till Bokmässan, med flera.  

Nätverket #jagärhär har 75 000 medlemmar som arbetar mot näthat. De är med och arrangerar seminariet ”Motståndet och den globala aktivismen” på torsdag eftermiddag tillsammans med Union to union. #jagärhär är ett framgångsrikt exempel på intresset för aktivism och att det ger resultat.

– Det är så fantastiskt, säger Magnus Dennert, en av grundarna till #jagärhär. Det finns så många människor som är med och kämpar för civilkurage och det fria ordet.

Författaren, journalisten och biståndsdebattören Helena Thorfinn, nu senast aktuell med boken ”Den som går på tigerstigar” analyserar växande klassklyftor och lösningarna för att skapa ett fungerande, globalt och rättvist samhällskontrakt. Hon deltar på Union to Unions frukostseminarium "Vägen till ett globalt jämlikt samhälle" på fredagen och med på scenen är Heike Erkers, ordförande i Union to Union och för Akademikerförbundet SSR och Berit Müllerström, andre vice ordförande i LO. Det kommer finnas gratis frukost för de första 200 besökarna, så skynda er att vara på plats i tid. Direkt därefter kan du även hänga kvar för seminariet "Mens - en fråga om mänskliga och fackliga rättigheter" som fackförbundet Vision Göteborg arrangerar tillsammans med oss.

Testa textilarbetares verklighet i vår monter

Under hela bokmässan välkomnar vi även alla besökare att komma till vår monter (H01:23) på Internationella torget, belägen på plan 2. I montern kan du utmana sig själv: Klarar jag en textilarbetares superstressiga ackord? De som är testar på utmaningen är med i utlottningen av våra helt nya tygkassar, med texten ”Fackliga rättigheter är mänskliga rättigheter”. Ta chansen, men se upp: Här gäller det att inte sy sig i fingret! Syfabriken är ett samarbete med Sveriges konsumenter och satsningen heter ”Sy för livet”, om det hårda arbetet i textilindustrierna.

Den som inte är på plats på bokmässan behöver dock inte misströsta. Samtliga Union to Unions seminarier kan ses live via internet. Kolla in respektive event i vårt kalendarium, för att se hur.

Välkomna att följa Union to Union på årets bokmässa!